Jak se správně chovat v restauraci: Základní etiketa
Dříve byla návštěva restaurace spíše ojedinělou a velmi váženou událostí. Z generace na generaci si lidé předávali pravidla slušného chování a etikety v rámci stolování v restauraci. Dnes již tento trend upadá, čemuž napomáhá moderní a zrychlená doba, a mnoho lidí vlastně ani neví, jak se v restauraci správně chovat. Chcete-li si osvěžit pravidla etikety, přečtěte si následující článek. Možná vám mnoho tipů a pravidel i překvapí.
Dříve byla návštěva restaurace spíše ojedinělou a velmi váženou událostí. Z generace na generaci si lidé předávali pravidla slušného chování a etikety v rámci stolování v restauraci. Dnes již tento trend upadá, čemuž napomáhá moderní a zrychlená doba, a mnoho lidí vlastně ani neví, jak se v restauraci správně chovat. Chcete-li si osvěžit pravidla etikety, přečtěte si následující článek. Možná vám mnoho tipů a pravidel i překvapí.
Pravidla etikety v restauraci
Slušné chování v restauraci se pozvolna vytrácí z našich životů. Přesto je velmi důležité umět se chovat dle pravidel etikety, a naopak je velmi trapné, když se při stolování v restauraci chováte neslušně.
Tato pravidla zahrnují nejen pořadí používaných příborů, komunikaci s obsluhou nebo ponechání spropitného pro číšníka, ale také vhodné oblečení, konverzaci mezi členy u stolu či výběr dezertu. Na paměti byste měli mít celou řadu vhodných způsobů chování, na které se nyní zaměříme podrobněji.
Jak se chovat v restauraci (Krok za krokem)
Čím luxusnější a prestižnější restaurace, tím důležitější je dodržování etikety ve společnosti. Ale i v obyčejnějších restauracích, nebo dokonce hospodách, platí několik pravidel, na které je vhodné nezapomínat. Jak se tedy chovat při návštěvě restaurace?
- Vstupujte do restaurace v přiměřeném oblečení.
Mnoho lidí už vůbec nedbá na to, jak se oblékne, když chce vyrazit do restaurace. Především pak v létě můžeme běžně potkat celé rodiny u stolu v restauraci, které zde sedí pouze v plavkách, cyklistickém oblečení a podobně.
Pamatujte, že návštěva restaurace by neměla ztrácet na své exkluzivnosti a čím luxusnější podnik chcete navštívit, tím lépe byste se měli obléct. Do těch nejvyhlášenějších restaurací se běžně chodí stejně oblečení jako do divadla.
- Vypněte telefon.
Naše chytré telefony nosíme celý den s sebou a často už si ani neuvědomujeme, že je pořád držíme v ruce. Projíždění sociálních sítí, e-maily i telefonáty si raději nechte na jiný okamžik. V restauraci je vhodné telefon zcela vypnout a nechat v tašce. Věnujte se společnosti u stolu.
- Počkejte až na vás přijde řada.
Dorazili jste do restaurace a usadili se ke stolu. Nyní musíte vyčkat, až k vám obsluha dorazí. Pravděpodobně postupuje dle pořadníku, který vy neznáte. Není tedy vhodné pokřikovat na číšníka, hledat jej u baru a podobně. Pokud je restaurace plná, obrňte se trpělivostí.
- K personálu se vždy chovejte slušně.
Pokud se k číšníkovi nebo číšnici budete chovat s úctou a respektem, věřte, že se to odrazí na kvalitě jejich služeb. Mezi základní pravidla patří pozdrav, prosba, poděkování a neskákání do řeči. Pokud k vám obsluha dorazila v půlce konverzace s vaším protějškem u stolu, ihned komunikaci přerušte a věnujte se personálu.
- Začněte pitím.
Na začátku se objednává pití a personál vám většinou nabídne menu. Pokud se tak nestalo, požádejte o jídelní lístek. Při přípravě pití si vyberte jídlo a další občerstvení a po příchodu obsluhy jej nahlašte. Nejprve by měly nahlásit jídlo dámy a až potom pánové. Také je možné, že celou objednávku nadiktuje pán i za svou partnerku.
- Jak zavolat obsluhu?
Pokud už vám personál donesl občerstvení, ale vy jste si na něco vzpomněli nebo zkrátka potřebujete znovu obsloužit, navažte s číšníkem či číšnicí oční kontakt a pokývněte hlavou. Tím obsluhu snadno a nenápadně přivoláte. Opravdu není vhodné křičet na personál, luskat prsty a podobně. Chovejte se slušně, nikoliv arogantně. Rozkazovací tón si také nechte pro sebe.
- Užijte si jídlo a atmosféru.
Během jídla je vhodné udržovat komunikaci na minimum. Užijte si gastronomický zážitek a příležitost k odpočinku. To, že jste s jídlem hotoví, dáte najevo složením příboru k sobě. Pokud si chcete pouze odpočinout, ale talíř ponechat na stole, rozložte příbor tak, aby na každé straně talíře byl jeden z dvojice vidlička a nůž.
- Dáte si dezert?
Po skončení konzumace vás obsluha obvykle vyzve ke sladké tečce či kávě. Jestliže dezert nechcete, nemusíte si jej objednávat. Obsluha během této chvíle sklidí nádobí ze stolu. Můžete také verbálně pochválit jídlo a vyřídit díky šéfkuchaři.
Placení v restauraci
Jakmile si odpočinete a začnete se chystat k odchodu, je vhodné přikývnutím zavolat obsluhu a požádat o účet.
V luxusních restauracích se vás optají, zda budete platit hotově či kartou a dle toho zařídí podmínky k placení. Účet vám donesou v zavírací knížce a číšník obvykle odejde, abyste si v klidu mohli přečíst účtenku a peníze vložit do knížky. Poté si celý obnos odnese, vrátí vám drobné nazpět a znovu knížku přinese na stůl. Vy poté můžete usoudit, jaké spropitné chcete obsluze nechat a tento obnos opět nechat v knížce a odejít.
Tip: Jakou výši spropitného zvolit? V Česku je nepsaným pravidlem, že se spropitné pohybuje od 10 % výš. Vyjadřuje míru spokojenosti a poděkování za skvělé služby.
Nejčastější otázky
Nyní se ještě vrhneme na nejčastější otázky, které vás možná napadají. Doplníme tak zbytek základu v rámci etikety v restauraci. Na co ještě myslet při návštěvě svého oblíbeného podniku?
Kdo vychází první z restaurace?
Znáte pravidlo, že dámy mají přednost? Možná vás překvapí, že u restaurací a hospod toto pravidlo úplně neplatí. Jak do, tak z restaurace by měl první vycházet muž. Tento postup vznikl díky tomu, že muž měl dříve zkontrolovat situaci v hospodě či restauraci, aby zajistil bezpečí partnerky a teprve poté ji do místnosti pustit.
Kde sedí muž v restauraci?
Je vhodné dámě pomoci s usazením tím, že ji odsunete a následně přisunete židli. Muž by navíc měl sedět čelem k východu z restaurace, aby zpozoroval případné nebezpečí rychleji.
Jakým příborem začít?
Pokud jste vyrazili do dobré restaurace na menu seskládáné z několika chodů, mějte na paměti, že příbory jsou na stole vyskládané tak, že nejprve používáme ty nejvzdálenější od talíře a postupujeme směrem k němu.
Tipy na závěr
- U objednávání jídla se nebojte obsluhy na cokoliv doptat. Například zda jídlo obsahuje nějaký alergen nebo si vyžádejte vysvětlení pojmů, kterým nerozumíte.
- Při stolování seďte vzpřímeně a nehrbte se. Také není vhodné opírat se lokty o stůl.
- Myslete také na své žvýkání a ponechávejte zavřenou pusu.
- Pokud jste do restaurace vyrazili jako rodina s dětmi, připomeňte jim, jak se mají při stolování chovat.
- Omezte svou hlasitost. Snažte se konverzovat klidným a tichým hlasem, abyste nerušili ostatní hosty a nepříspívali obecnému hluku.
Zaujal vás dnešní článek? Pak neváhejte a zaregistrujte se na našem serveru Westwing právě nyní. Získáte bezplatný a neomezený přístup k nejnovějším článkům, ale také exkluzivním nabídkám pro vás.
Mohlo by Vás také zajímat: