THE BLACK WEEK DEALS začíná ZÍTRA s nejlepšími nabídkami na pohovky a postele >

Zaregistrujte se nyní a buďte připraveni na Black Week Deals

Skladování potravin

V obchodě se nám na vše sbíhají sliny. Vše vypadá naprosto lákavě a také většina věcí skončí v našem košíku. Potravinové řetězce ví moc dobře, jak nás zákazníky nalákat na jejich vystavené zboží. Jenže se taky všeobecně stále dost zdražuje. Proto se mnoho z nás uchyluje k nakupování do zásoby. A tak si nenaložíte dvě krabice mléka, ale rovnou celý karton, dva pytlíky mouky, ale rovnou deset. K snídani mají lahodné ovoce a ta zelenina se nyní taky vyplatí? Takový nákup sice stojí najednou velkou sumu peněz, ale v časovém horizontu se vyplatí nakupovat v akci do zásoby.

Kde uskladnit potraviny

Je velký rozdíl v tom, zda žijete v bytě anebo v domě, protože každý prostor skýtá jiné možnosti. V domě lidé využívají k uskladnění sklep anebo nějakou technickou místnost, kde mají vybudovaný policový systém. V bytě místa tolik není, ale i tak se dají najít způsoby, jak uskladnit větší množství potravin.

Víte však, že svá pravidla mají i skladování v lednici? Je velmi důležité, do které police dáte uzeniny, sýry, máslo, mléko, ovo-zel a dochucovadla. Třeba taková oblíbená vajíčka mnoho lidí ukládá buď v papírovém obalu anebo do dveří lednice. Jenže to je chyba. Vejce patří do střední police, kde je nejstálejší teplota. Jedině tak vám zůstanou dlouho čerstvá. Stejně na tom jsou mléčné výrobky, masné výrobky a uvařené jídlo.

Lednice je skvělým moderním vynálezem. Prodloužila dobu spotřeby a všem usnadnila život. Díky ní si můžete dovolit chodit do obchodu klidně jednou za 14 dní. Před tím byli lidé odkázáni nákupy absolvovat častěji anebo platilo pravidlo, že co si člověk nevychová, nevypěstuje nebo nesmění, tak nemá.

Mrazák je pomocnou rukou každého kuchaře

Při koupi lednici dnes už asi nikoho nenapadne, zakoupit model bez pořádného prostorného mrazáku. Je skvělým pomocníkem v uchování potravin na dobu až několika měsíců. Můžete se tak zásobovat na zimu, kdy si zamrazíte sezónní ovoce, nadbytek bylinek nebo bohatou úrodu nasekané kořenové zeleniny.

Dá se žít bez lednice

I dnes, ač je to někdy s podivem, jsou místa, kde lednici v domácnosti nenajdete anebo je zakoupen pouze malý model na nejnutnější věci. Někdy je třeba popřemýšlet nad skladováním potravin, když jedete na dovolenou nebo i menší výlet. Nemusíte se však bát. Jídlo lze skladovat i bez chladícího zařízení. Jen na to musíte jít jinak. Vždyť naše babičky takto žili několik desítek let a taky svou rodinu nasytili dobrým jídlem.

  • Třeba uzeniny můžete nechat na vzduchu. V podstatě jim vlastně prospívá. Dbejte však na to, aby visely a o nic se neopíraly. Kupujte je tedy v celku a vždy odkrojte jen tolik, kolik je potřeba. Sýry je lepší zabalit do utěrky nebo třeba potravinové folie, aby neokoraly.
  • Stejně postupujte s pečivem. Obstarejte si ošatku nebo misky, vyložte ji čistou utěrkou, naskládejte kusy pečiva a konce utěrky svažte dohromady.
  • Nezapomeňte, že uchování potravin bez lednice je vhodnější spíše na kratší dobu. Řádově několik dní. To je maximum. Spíše jde o systém, kdy nakoupíte, a ještě ten den nebo následující spotřebujete. Výhodou je, že máte neustále přísun skutečně čerstvých surovin.
  • Maso je lepší osolit, pomazat olejem a strčit do hrnce s poklicí. Musíte zamezit přístupu vzduchu a hmyzu. Asi nechcete jíst steak s mušími larvami. Komu je škoda plýtvat tolik oleje, můžete namočit utěrku nebo nějaké plátno do octa a kusy masa do něj zabalit. Ocet je totiž skvělým konzervantem.

Kuchyně jako obchod

Přinesli jste si nákupní tašky domů a začnete je v kuchyni vybalovat. Jenže kam dát konzervy, kde brambory, na jaké místo položit těstoviny a začnete přemýšlet, jestli olej můžete nechat na kuchyňské lince. Na to existuje jednoduchý trik. Uvědomte si, z jakých regálů jste dané produkty brali a na stejné stanoviště je umístěte i doma. Tedy co bylo v chladícím boxu dejte do lednice, co bylo v polici umístěte do potravinové skříně nebo místu k tomu určené.

V kuchyni byste měli mít věci přehledně uloženy a pěkně na dosah ruky. Bude se vám tak lépe vařit a chystat jídlo. Ideální je mít potravinovou skříň nebo hluboké zásuvky. Do nich se vejde hromada věcí, především suchých potravin. Ty jsou v podstatě základem vaření. Těstoviny, rýže, luštěniny, koření, nudle a další.

Jak je na tom ovoce a zelenina?

Každý většinou prvně uklidí věci do mrazáku a lednice a až poté sklízí zeleninu a ovoce. Víte, že by se neměla dopředu oplachovat, abyste z ní nesmyli ochranný film, který přirozeně vytváří? Pod vodu je tedy strčte až v okamžiku použití.

  • Zeleninu můžete skladovat i mimo lednici. Stačí když si pořídíte bednu s čistým pískem a do ní zeleninu zahrabete. Můžete ji skladovat i na tácu a každý den lehce orosit. Neuschne.
  • U ovoce je to trochu jiné. To, které máte v plánu ihned sníst, můžete s klidem nechat v košíku na lince. Jen oddělte jablka od zbytku. Ty uvolňují ethylen a zrychlují proces zrání ostatních druhů. Ovoce je většinou lepší skladovat spíše v chladu než v teple a mimo dosah slunečních paprsků. Můžete je položit do krabice s pilinami či slámou. Odvedou přebytečnou vlhkost.

Naučit se správně skladovat potraviny je výhodné pro všechny strany. Díky tomu, že si budete moci dovolit nakupovat více potravin a budete schopni je udržet čerstvé, ušetříte nemalé peníze. Neprojedete tolik benzínu, nenakoupíte další nesmysly, jako když jdete 3x týdně do obchodu, ale ani nebudete zbytečně plýtvat jídlem. Nejhorší pro svět je totiž jeho vyhazování. Je třeba si uvědomit, že sice žijeme v blahobytu, ale neměli bychom je brát jako samozřejmost.