THE BLACK WEEK DEALS začíná ZÍTRA s nejlepšími nabídkami na pohovky a postele >

Zaregistrujte se nyní a buďte připraveni na Black Week Deals
Jak skladovat ovoce a zeleninu

Neumíte si skladování potravin bez ledničky už ani představit a říkáte si, že to snad ani nejde? Není tomu tak dávno, kdy lednice ještě ani neexistovaly a lidé zásoby jídla potřebovali uchovat i přes zimní období. Zapátrejme tedy v minulosti a podívejme se na 5 skvělých a praktických způsobů, jak uchovat potraviny bez lednice tak, aby zůstaly stále chutné a výživné. 

5 skvělých způsobů: jak uchovat potraviny bez ledničky: krok za krokem

Uchování potravin bez lednice vás překvapí svou jednoduchostí. Navíc si můžete vybrat hned z několik způsobů podle vašich preferencí a skladovat tak zásoby jídla, které by se jinak zkazily. 

1. Zavařování

Konzervace potravin zavařováním se stává téměř tradiční záležitostí. Naše babičky se každoročně pouští do konzervování zásob zeleniny i ovoce, i když si jakoukoliv zavařeninu lze zakoupit i v obchodě. Domácí výroba bývá však chutnější a výživnější, a navíc máte jistotu o původu i složení potravin. 

Zavařovat lze velké množství ovoce, zeleniny, ale i pochoutky jako nakládané maso nebo ořechy. Potraviny pak lze konzumovat ihned nebo až za několik týdnů či měsíců. Navíc se jedná o poměrně levnou variantu, kdy investujete pouze na začátku do vhodných sklenic, které však můžete využívat stále dokola několik let. Obměňovat se musí pouze víčka. 

Chcete-li se vrhnout do zavařování potravin, vyzkoušejte náš stručný návod. 

  • Očistěte a popřípadě nakrájejte potraviny, které budete zavařovat. 
  • Zavařovací sklenice důkladně umyjte a vysušte. Můžete je i vyvařit pro naprosto sterilní čistotu, která je u zavařování klíčová. Dbejte na to, abyste do sklenic již nesahali a neznečistili je. 
  • Připravte si lák svařením tří litrů vody, jednoho litru octa, 400 gramů soli a koření. Nejčastěji se používá bobkový list, nové koření, hřebíček nebo třeba hořčičné semínko. 
  • Naskládejte potraviny do sklenice těsně vedle sebe, zalijte lákem a pevně uzavřete. 
  • Sklenice poté vložte do zavařovacího hrnce a při 85 stupních Celsia je nechte zavařit 15 minut. Zavařeniny otočte dnem vzhůru a nechte zchladnout.

2. Sušení

Pokud vám zavařování připadá jako náročný proces, sušení potravin si jistě zamilujete. Jedná se totiž o jeden z nejjednodušších způsobů, jak uchovat potraviny i bez lednice. Typicky se suší především houby, ovoce, zelenina, bylinky a různé plody jako šípek a podobně. 

Pro sušení můžete zvolit zcela přirozenou cestu, kdy jednotlivé kousky necháte rozložené na temném a suchém místě, občas je otočíte a zkontrolujete a za pár dní nebo týdnů si již užíváte sušené plody. Nebo můžete proces urychlit pomocí obyčejné trouby, kde necháte potraviny sušit několik hodin při nízké teplotě okolo 120 až 150 stupňů. 

Nejefektivnějšími se pak stávají speciální sušičky ovoce a hub, které veškerou práci udělají za vás. Nasušené plátky uchovávejte v temnu a suchu, aby nepohlcovaly vlhkost a neplesnivěly. 

3. Vakuování

Také vakuování vám umožní prodloužit životnost potravin bez použití lednice. Vysátí přebytečného vzduchu dostane vaše potraviny do sterilního prostředí bez virů a bakterií, které by se zde snadno množily. Jistotu získáte, pokud k vakuování použijete speciální pytlíky, dózy a vakuovací přístroj. 

Vakuováním snadno uchováte nejrůznější masové pochoutky jako klobásy, salámy nebo uzené maso. Použít lze také u tvrdých sýrů nebo zeleniny a ovoce. Potraviny vám pak následně vydrží o několik dní až týdnů déle čerstvější. 

4. Kvašení 

Kvašené potraviny se opět dostávají do módy, jelikož našemu tělu zajišťují mnoho benefitů. Pravidelnou konzumací kvašených potravin získáváte spoustu prospěšných látek a skvěle pečujete o své trávicí ústrojí. Dokonce podporujete i svou imunitu, proto se kvašené potraviny skvěle hodí na podzim a zimu, kdy je naše imunita více náchylná a potřebuje podpořit. 

Kvašení a fermentace funguje díky vhodným bakteriím, kterých se vůbec nemusíte bát a nijak vám neublíží. Navíc se využívá kyselý a slaný roztok, který zabíjí nepříznivé plísně a další bakterie. 

Jednou z nejoblíbenějších fermentovaných potravin se stává kimchi, které pochází z asijské kuchyně. U nás se běžně nechává kvasit zelí, ale můžete se pustit do kvašení jakékoliv zeleniny a ovoce. Možná vás překvapí, že kvasným procesem mohou projít také ořechy nebo bylinky jako například medvědí česnek. 

Jak na tradiční kvašené zelí? Vyzkoušejte náš postup. 

  • Zelí očistěte a nastrouhejte na hrubém struhadle. 
  • Poté je potřeba zelí posypat solí a velmi důkladně promíchat a pomačkat. Na jedno kilo zelí použijte 20 gramů soli. Nechte jej odležet, dokud zelí nepustí šťávu.
  • Nakrouhaným zelím naplňte čistou sklenici na kvašení a hodně upěchujte. Zalijte zelí šťávou tak, aby bylo zcela ponořené a na temném místě nechte při teplotě 15 až 25 stupňů kvasit dva až tři týdny. 

5. Solení

Zajímavým způsobem se také může stát konzervace pomocí solení, které se využívá především u masa a zeleniny. Sůl totiž ničí nežádoucí mikroorganismy a vytváří nepříznivé prostředí pro plísně a bakterie. 

Takto konzervovaná zelenina nebo maso získá zcela logicky velmi slanou chuť. Můžete však konzervy obohatit například o česnek nebo kopr. 

Nakládanou zeleninu pak lze snadno využít v polévkách nebo do základu omáček. Jak si ji snadno udělat doma? 

  • Zeleninu jako mrkev, porek, petržel, květák, kapustu nebo třeba celer očistěte a nakrájejte na nudličky či nastrouhejte. Používejte pouze nepoškozené kusy bez známek nákazy plísní apod. 
  • Na jeden kilogram zeleniny použijte 250 gramů soli. Smíchejte zeleninu se solí a nechte hodinu odležet. 
  • Napěchujte zeleninu do sklenic a ještě jednou zasypejte solí. Na temném a chladném místě takto připravená zelenina vydrží i několik měsíců. 

Bonus tip: Dalších skvělým způsobem, jak uchovat potraviny bez ledničky je zamražení v mrazáku. Jak na to jsme si řekli v článku 13 tipů, jak správně skladovat potraviny v mrazáku

Shrnutí

Už jsme vás přesvědčili, že i bez lednice mohou vaše zásoby potravin zůstat lahodné i několik měsíců? Vyzkoušejte některý z výše uvedených způsobů uchování potravin a přesvědčte se sami. Navíc ušetříte svou peněženku, získáte skvělé jídlo plné zajímavých chutí a v neposlední řadě vám poděkuje i naše planeta, kterou ušetříte od zbytečného bioodpadu. 

Líbil se vám dnešní článek a chcete si zajistit přístup k dalším příspěvkům plných inspirace? Pak se bezplatně zaregistrujte na našem serveru Westwing! Máme pro vás skvělé nabídky přímo na míru, ale také tipy a triky, které jinde nenajdete.