Jak pěstovat bylinky doma i na zahradě
Čerstvé bylinky krásně provoní vaši kuchyň i zahradu a každému jídlu dodají nezaměnitelnou chuť a čerstvost. Nespoléhejte se na nabídku ze supermarketů a vypěstujte si vlastní bylinky doma i na zahradě. Lepší, chutnější a levnější. Ukážeme vám praktické tipy, jak pěstovat bylinky originálními způsoby.
Čerstvé bylinky krásně provoní vaši kuchyň i zahradu a každému jídlu dodají nezaměnitelnou chuť a čerstvost. Nespoléhejte se na nabídku ze supermarketů a vypěstujte si vlastní bylinky doma i na zahradě. Lepší, chutnější a levnější. Ukážeme vám praktické tipy, jak pěstovat bylinky originálními způsoby.
Proč pěstovat bylinky: Benefity
Proč doma pěstovat bylinky a jednoduše si je nezajít koupit do obchodu nebo na trh?
- Máte dokonalý přehled o použitých semínkách i hnojivech
- Můžete pěstovat více druhů, než seženete v obchodě
- Bylinky ve stylovém květináči jsou krásná dekorace
- Čerstvé bylinky si utrhnete podle potřeby
- Většina bylinek má i zdravotní benefity
- Dostanete lepší kvalitu za nižší cenu
- Domácí pěstování je ekologičtější
Jak začít s pěstováním bylinek: Krok za krokem
- Rozmyslete si, kolik a jaké druhy bylinek chcete pěstovat.
- Nakupte semínka, vhodný substrát a květináče nebo truhlíky.
- Připravte si klíčící misky nebo jiné nádoby a pokud je třeba, nakličte semínka.
- Zasaďte (naklíčená) semínka do květináčů, pravidelně zavlažujte a občas přidávejte organická hnojiva.
- Dávejte pozor na teplotu, světlo a sluneční záření. Každá bylinka má jiné požadavky.
Tip: Mnoho druhů bylinek můžete pěstovat společně v jedné větší nádobě, a navíc jim tím prospějete.
11 nejlepších bylinek pro pěstování doma i na zahradě
Přemýšlíte, jaké bylinky doma začít pěstovat? Na bylinkovou zahrádku i okenní parapet se skvěle hodí těchto deset. Sama si vyberte, které se vám líbí, voní a využijete je v kuchyni nebo třeba při péči o pleť.
1. Bazalka
Bazalka patří již mnoho let k nejoblíbenějším bylinkám. S čerstvou bazalkou vytvoříte skvělý salát caprese, domácí pesto, dochutíte omáčky a doladíte pizzu, risotto i těstoviny.
2. Oregano
Oregano můžete použít při dochucování omáček i pečiva. Když v zimě na pohled odumře, určitě to s ním nevzdávejte. Oregano přes zimu opadá, aby šetřilo energii, ale na jaře na holých větvičkách znova vyraší lístky.
3. Pažitka
Vypěstujte si doma voňavou pažitku a nasekejte ji na čerstvý chléb s máslem nebo vajíčka ve skle. Daří se jí na kuchyňském parapetu i v každé zahradě, dokonce bez problému zvládá chladnější podhorské oblasti.
4. Koriandr
Koriandr je hvězdou posledních let. S rostoucí oblibou asijské kuchyně stoupla i poptávka po koriandru. Díky tomu ho má v nabídce většina supermarketů, často ale bývá vyprodaný nebo dáte desítky korun za pár trsů. Vypěstujte si ho raději na své bylinkové zahrádce.
TIP! Přečtěte si: Jak pěstovat koriandr doma i na zahradě (SNADNÝ NÁVOD)
5. Petržel
Kadeřavá petrželka je jedna z nejklasičtějších českých bylinek, bez kterých se neobejde kuchyně našich babiček. Nasekaná petrželka patří na brambory s máslem, vývary i krémové polévky nebo omáčky. Přidejte ji také do domácí majonézy nebo do marinády na grilované maso.
6. Máta
Máta se hodí v zimě při nachlazení i v létě do osvěžujícího drinku. Ozvláštníte s ní ovocné nebo zeleninové saláty a v kombinaci s koriandrem a dalšími bylinkami ji využijete v asijské kuchyni. Výhodou je, že si zachová výraznou chuť i po usušení.
7. Rozmarýn
Rozmarýn má dlouhou sezónu, můžete ho využívat od května až do října. Při grilování ho využijete na každý typ masa včetně ryb, na pečené brambory i zeleninu. Pár snítek můžete přidat také do bylinkového másla nebo do těsta na domácí pečivo a připravíte z něj skvělý ochucený olivový olej.
8. Majoránka
Majoránka je další českou stálicí. Bramboráky, guláš, bramboračka, paštiky, luštěninové kaše… A to je jen nejužší výběr. Z čerstvé majoránky si také můžete připravit infuzi na povzbuzení trávení a úlevu od bolesti hlavy, kašle nebo rýmy.
9. Meduňka
Meduňka lékařská patří mezi vytrvalé bylinky a zaslouží si bez debat místo na každé zahradě. Vypěstovat ji není vůbec náročné, mnoho zahradníků si naopak stěžuje na její přebytek. Pomáhá od bolesti hlavy, při nespavosti i trávení, mírní menstruační bolesti a uleví od mnoha dalších zdravotních problémů.
10. Majoránka
Majoránka je další českou stálicí. Bramboráky, guláš, bramboračka, paštiky, luštěninové kaše… A to je jen nejužší výběr. Z čerstvé majoránky si také můžete připravit infuzi na povzbuzení trávení a úlevu od bolesti hlavy, kašle nebo rýmy.
11. Tymián
Tymián seženete v mnoha odrůdách. Od toho klasického, který se skvěle hodí při pečení králičího masa nebo na dochucení francouzské cibulačky, přes tymián citronový ladící k mořským rybám až po tymián kmínový, vhodný pro přípravu smetanových omáček.
Jak skladovat bylinky čerstvé
Jak se starat o bylinky
- Při pěstování na zahradě většina bylinek nevyžaduje speciální péči, ani hnojiva (výjimku tvoří například bazalka)
- Bylinky pěstované v květináčích a truhlících ocení jednou za čas živiny dodané organickým hnojivem
- Dodávejte bylinkám tolik vody, kolik potřebují – tymián nebo rozmarýn snesou větší sucha než bazalka či máta
- Většina kuchyňských bylinek potřebuje denně minimálně 4 až 5 hodin slunečního světla, 7 až 8 hodin je ideál
- Pokud máte trvalé bylinky, nezapomeňte je správně zazimovat, ať je další rok zbytečně nesázíte či nekupujete znova
- Dbejte také na správnou sklizeň – některé bylinky je lepší uštípnout na konci, jiné blíž ke kořínkům
Bylinky odolné proti zimě
Mnoho bylinek, které doma pěstujeme jsou jednoletky. Vydrží nám jednu sezónu a další rok je musíme zasadit znova. Existují ale i bylinky, které doma můžete pěstovat celý rok, případně které stačí zazimovat a na jaře znova ožijí.
Domů přesuňte bylinky, které mají radši teplejší podnebí, jako je bazalka, citronová tráva nebo rozmarýn. Nechte je doma na chladnějším místě a pravidelně je zalévejte.
Bylinky, které necháváte venku je třeba před zimou vyplít, prostříhat a přikrýt chvojím nebo alespoň přihrnout zeminu a mulčovací kůru. Takto se postarejte o levanduli, tymián, oregano, mátu i meduňku.
Když při zazimování sklízíte poslední úrodu, bylinky si zakonzervujte, budou se vám hodit přes zimu v kuchyni. Každé bylince svědčí jiný způsob – některé bylinky stačí usušit, jiné je lepší zamrazit nebo dokonce naložit.
Jak sušit bylinky
Sušení bylinek je nejjednodušší způsob jejich konzervace, ne vždy ale zachováte všechny původní chutě. Při sušení záleží především na množství. Menší množství zvládnete usušit zavěšené ve svazku, v troubě nebo na podnose na slunci. Na větší množství se vám bude hodit sušička na bylinky.
Jak mrazit bylinky
Pro zachování chuti některých bylinek je lepší zvolit mražení. Petržel, libeček, koriandr nebo bazalka budou po rozmražení chutnat skoro jako čerstvé. Než je naskládáte do krabiček, mrazte je postupně, rozložené v jedné vrstvě.
Nejčastější otázky o pěstování bylinek
V začátcích pěstování jakékoliv bylinky nás všechny obvykle napadají stejné otázky. Proto jsme dali dohromady ty nejčastější a vy najdete odpovědi na dalších řádcích.
5 tipů: praktické využití nejen v kuchyni
Bylinky mají v domácnosti mnoho využití. Některé jsou zřejmé na první pohled, jiné vás ale možná překvapí!
- Bylinky v kuchyni
V některých receptech jsou bylinky stejně nenahraditelné jako sůl. Vyzkoušejte jimi ozvláštnit i recepty, ve kterých je běžně nepoužíváte. Přidejte voňavé bylinky do pečiva, sušenek nebo chutných salátů.
- Bylinná aromaterapie
Při aromaterapii nemusíte využívat drahé esenciální olejíčky, často si vystačíte i s bylinkami vypěstovanými doma. Rozmarýn, mátu, levanduli, meduňku, a dokonce i bazalku můžete přidat do vlastní náplně aroma difuzéru.
- Přírodní bylinná kosmetika
Bylinky v sobě mají mnoho benefitů pro naše zdraví. Tyto benefity můžeme využít jak vnitřně, pomocí výluhů nebo v jídle, tak zvnějšku. Vyrobte si za pomoci bylinek vlastní přírodní kosmetiku.
- Koktejly ozdobené bylinkami
Bylinkami můžete vylepšit i své letní koktejly. Mojito s mátou známe všichni. Například čerstvá bazalka se skvěle hodí k ginu a jahodám, tymián zase ladí s malinou a rozmarýnem ozvláštníte citrusové drinky.
- Bylinné čaje
Proč kupovat čajové směsi s nejasným původem, když si můžete udělat výluh z vlastních bylinek? Jednoduše zalijte čerstvé či sušené bylinky horkou vodou a vytvořte bylinnou infuzi nebo si předem připravte vlastní čajovou směs.
Shrnutí
Pěstování bylinek je zábavné, jednoduché, a navíc mnohem levnější než jejich neustálé nakupování. V našich článcích o pěstování můžete zjistit, jak správně pečovat o různé bylinky, ale také jak si vypěstovat třeba vlastní rajčata.
Mohlo by vás zajímat:
- Jak pěstovat rajčata: Vše, co potřebujete vědět (KOMPLETNÍ NÁVOD)
- Velký průvodce: Jak pěstovat bazalku na zahradě i doma v květináči
- KOMPLETNÍ NÁVOD: Jak pěstovat zázvor na zahradě, doma i ve skleníku
- SNADNÝ NÁVOD: Jak správně pěstovat koriandr doma i na zahradě
- (JAK NA TO): Pěstování avokáda doma i na zahradě nejen pro začátečníky
- (NÁVOD) Jak pěstovat česnek doma i na zahradě
- Jak pěstovat chilli papričky v květináči doma i na zahradě
Využijte bezplatnou registraci na serveru Westwing a už nikdy vám neuteče další inspirace, tipy a exkluzivní nabídky, díky kterým bude váš domov ještě krásnější.